Život na vodi...: Stap za sve prilike

субота, 5. новембар 2016.

Stap za sve prilike

                                                                                 


           Poznata je ribolovacka opcinjenost priborom. Gde svako zeli da za sebe ima makar  jedan lep stap. Stap za kog je bio spreman za danasnje uslove da izdvoji ne tako mali novac ali i stap kog planira koristiti vise sezona i uzivati pecajuci snjim.

            Kupovina novog stapa za vecinu ribolovaca u danasnje vreme je slatka muka. Stapova i brendova na trzistu ima nikad vise. Raspon cena nikad veci... Koja bi to bila cifra koja vecini ribolovaca predstavlja granicu pri kupovini novog stapa? U razgovoru sa kolegama dosao sam do neke cifre od 100e koju veliki broj ribolovaca oznacava kao cifru preko koje ne bi isao. A upravo bi ta cifra najcesce  i predstavljala kvalitetnu razliku izmedju stapova srednje i vise klase.

             Kao i u svakoj tehnici tako i u fideru  ne postoji stap koji je pogodan za sve vode. Light stapovi su preslabi za tekuce vode a heavy prejaki za stajace. Ako vec nismo u prilici da imamo 10stapova da pokrijemo sve situacije treba napraviti mali kompromis i uzeti stap kojim bismo bili zadovoljni. Stap koji se moze uklopiti u najveci deo situacija na kojima se nalazimo. Upravo jedan takav stap mi se nasao na testu i imam zadovoljstvo da njim pecam vec par meseci.

             U pitanju je Tubertini Focalize feeder. Stap izdradjen od karbona  po meni najuniverzalnije duzine u feeder ribolovu od 12ft(3,6m), tezine bacanja MH (mediumheavy) ili do 100gr i tezine od 196gr. U pitanju je trodelni stap transportne duzine od 126cm sto u dobroj meri olaksava njegov bezbedan transport. Vec na prvi pogled stap izgleda dopadljivo. Tankog mat crnog blanka sa zutim detaljima na kom se nalazi 14 SIC sprovodnika prosto osvaja na prvi pogled.

             Rukohvat je uradjen u kombinaciji eva-pluta.  Drzac masinice je Fuji,  u pitanju je klasican navojni drzac u kom masinica savrseno stoji bez ikakvog klackanja ili pomeranja. Na kraju rukohvata se nalazi malo zadebljanje od kombinacije pluta-guma koje stiti stap sa donje strane i nece dozvoliti da se pluta osteti.Odmah iznad gornjeg rukovata izdradjenog od eva materijala sa jedne strane se nalazi logo proizvodjaca a sa druge zakacaljka za udicu.

            Stap dolazi sa tri vrha. Posto je u pitanju stap prlicno ostrog  ali ne i grubog ili krutog blanka  logican izbor je bio da svi vrhovi budu izradjeni od karbona . Obojeni su u razlicite boje i razlicite su osetljivosti. Vrhovi su oznaceni i oznakama L (najslabiji),M(srednji) i H (najjaci). Po slobodnoj proceni snaga im je 1,5oz, 2oz i 3oz.

           Sam blank je kombinacija ostrine i snage ali i osetljivosti. Dovoljno je ostar i jak da ga tok na reci ne povija a opet dovoljno i osetljiv da dozvoljava koriscenje manjih udica i tanjih sistema cak i pri lovu krupnije ribe bez bojazni da bi riba sa njega mogla spasti.  Sam stap je progresivne akcije tako da se sa povecanjem opterecenja ukljucuje sve veci deo blanka.

            Tezina bacanja je do 100g. Optericavao sam ga hranilicama od 20 i 30gr na jezerskom pecanju pa sve do 70gr na reci. Tih 70gr bi upravo i bili gornja granica za ovaj stap. Ipak treba istaci da se ovaj stap najbolje snalazi i da mu najbolje pristaju hranilice od 30 do 60gr koje zbog progresivne akcije kao i ostrijeg blanka moze precizno izbacivati na daljine do 45m. Mogu se ostvariti i vece daljine ali se dosta gubi na preciznosti.

              Gde bi sve jedan ovakav feeder bio upotrebljiv? Jedan ovakav stap bi bio upotrebljiv na stajacim, sporo pa cak i srednje tekucim vodama. A njegova siroka upotrebljivost se ogleda i u tome sto se snjim moze pecati skoro sve pocev od sitne deverike i bodorke na jezerima, preko sarana na komercijalnim revirima pa sve do mrena i skobalja sa nasih reka.


              Na kraju ostaje pitanje opravdanosti cene? Sa cenom od oko 12 000din(100e) ovaj stap ne spada u jeftine stapove. Ali u pitanju je stap koji vise nego zadovoljava potrebe jednog naprednog rekreativca i koji ce pokriti vecinu voda na kojima on peca. U pitanju je stap cija univerzalnost nece izneveriti i koji ce vam uvek biti u priboru. Stap kojim ce te uzivati dok pecate i koji ce te bez ikakve bojazni koristiti duzi niz godina.






1 коментар:

  1. Apsolutno, tacno ! ja ga posedujem i nebih nigde tj. ni na jednu vodu bez njega. Perfektan stap u odnosu na cenu istog.

    ОдговориИзбриши