Život na vodi...: Pecanje bele ribe u mutnoj vodi

уторак, 5. јул 2016.

Pecanje bele ribe u mutnoj vodi





                   Posle nikad kisovitijeg proleca protkanog lovostajem na vecinu ribljih vrsta, sa rekama koje u Julu mesecu divljaju i na nivou su visokih zimskih vrednosti. Sada kada konacno docekah da  vodostaj Tise bude koliko toliko prihvatljiv nista drugo mi nije preostalo nego da se prvi slobodan dan zaputim na njene pitome obale u potrazi za jos jednim ribolovackim danom.

                  Iako je vodostaj u opadanju zadnjih sedam dana  ipak je na prilicno visokom nivou tako da sam mesto ovaj put birao malo drugacije. Umesto standardinih pozicija gde su dubine velike i na kojima tokom jeseni  provodim dosta vremena  opredelio sam se za poziciju koja je dosta  plica ali i poziciju sa jednim velikim plusom a to je hladovina koja ce ovo toplo pre podne uciniti podnosljivijim.

                Na vodu stizemo oko 8h. Tisa je blago zamucena ali i pored velikog vodostaja izgleda lepo i pitomo. Cini se da nju nista ne moze poremetiti u njenom skladu.

DG hranilica sa kramponima
                Danas cu pecati na Tubertini Focalize feeder MH kojim lagano sondiram dno. Dubina postepeno pada a dno  je bez prepreka. Na dvadesetak metara od obale nalazi se kraj prve kaskade sa dubinom oko 3,5m i prvi ravan plato koji je na samoj ivici pokriven  skoljkama. Upravo taj potez mi se ucinio kao idealno mesto za danasnji ribolov.

               Hrana koju cu danas koristiti je Gold Medal Brown. Na kilogram hrane sam dodao 2kg teske zemlje, 50ml melase, 400gr secerca a svaku trecu hranilicu punicu brzo topivim micro peletama i napraviti cep od hrane. Velika voda je ucinila i tok nesto jacim nego obicno tako da cu koristiti DG hranilicu sa kramponima od 50gr. Sistem je klasican klizni gde hranilica klizi po osnovnom najlonu debljine 0,18mm. Predvez je duzine 70cm a na kraju je udica koja mi je izgleda veoma zanimljivo za feeder i  koju danas probam po prvi put. Tubertini serie 39 u velicini 14.
               Vec dvadesetak minuta se nista ne desava ali uopste nisam zabrinut. Treba vremena da riba legne na hranu. Prolazi i 40min… I dalje nista! Za to vreme pogled mi je lutao na vodu koja je svremena na vreme nosila citava ostrva zemlje i trave. Prvi sat je na izmaku a ja jos nemam ni udarac. Sada vec pocinjem da razmisljam sta dalje. Da li je ovaj visok vodostaj koji zadnjih sedam dana opada odvukao ribu dalje od obale?

Focalize u toku Tise
              Posle sat ipo dobijam prvi veoma lagani udarac. Razocarenje! Na udici se nasao pes! Ponovo bacam, ali ovaj put  dva crva na udici je pokupila deverika. Za njom odmah i druga, treca a onda zatisje. Menjam mamac i mamcim secerac ali nista. Ponovo menjam montiram kombinaciju crv-glista. Udarac, kontra,  babuska! Cilj je jasan moram jato zadrzati na hranilistu! Narednih 4,5 hranilica punio sam samo micro peletama  sa dodatkom crva u zelji da se pored primame na hranilistu nadje i nesto sto bi duze zadrzalo ribu tu.

              Ponovo mamcim udicu kombinacijom crv-glista i par trenutaka po padanju hranilice imam udarac. Ponovo babuska! To je to! Nastavljam u istom tempu, jos jedna kontra u nizu. Riba je tu ali predvez puca! Svestan da sam propusto priliku menjam predvez i umesto 0,12 stavljam 0,14mm. Babuske i sada vec tek poneka deverika nastavljaju da uzimaju cesto nedozvoljavajuci ni da sva hrana ispadne iz hranilice.


             Kako samo vreme brzo leti. Sunce koje  je vec prelazilo krosnje drveca  je signaliziralo da je vreme za pakovanje i da je i ovom druzenju sa Tisom dosao kraj. Uz par fotografija sa ulovom lagano se spakovah i uz jos jedan pogled prema vodi prekinuh do nekog sledeceg susreta druzenje sa Tisom.



 Autor
Bojan Ljubicic


1 коментар:

  1. Familio, nije sto sam graficki i web dizajner nego sto sam ne mogu da citam ovaj font, jos na telefonu. U*rao si posecenost bloga garant. Stampana slova samo majstore, obican font Myiriad, Arial... :)

    ОдговориИзбриши