Nakon dugogodisnjeg staza u pecanju skobalja na plovak na Moravi. Pecanja koje je verovatno vecini plovkarosa i najzinimljivije resio sam da svoj boravak kod rodbine u Uzicu iskoristim da posetim nasu najlepsu reku Drinu u nadi da cu prevariti nekog kapitalnog skobalja.

Sam
dolazak na vodu je bio veoma uzbudljiv, a nacin pecanja je u potpunosti
drugaciji.. Umesto bolonjezima do 15-20gr tezine bacanja i masinicama u
velicinama 1000-2000 ovde sve menja u
korenu. Video sam sve! Od bolonjeza do 50gr tb, do telemeceva 120gr tb. Masinice idu cak do 6000 velicine. Vecina koristi
0.18 kao osnovni najlon, 0.14 kao predvez neretko i 0.16. Plovci su od 8-12gr (niko
nije u tom trenutku koristio manji).
Mesto je usce Rogacice u Drinu. Stajem na poziciju
pored 40-50 ribolovaca i u tom trenutku jedan nazovimo ‘kolega’ mi je rekao da
se sklonim sa mesta! Razlog je kako mu ne bi plasio ribu! Bilo mi je malo
cudno! Peca se na 50-60m sa obale, ja sam hteo da stanem na prvih 5-6m. Ok,
produzicu dalje. Trazeci izglednu poziciju nalazim jedan deo koji mi deluje veoma
primamljivo. U pitanju je deo ispred glavne matice. Deo gde se bez problema
moze pecati i malo osetljivim sistemima, usput vidim da tu ima dosta skobalja. Iako
drugi pcaju u matici odlucio sam probati ovde.

Sad se
menja sve, nema vise hleba kao na Moravi, nema crvica, vec treba namontirati
travu. Gledao sam neke klipove na YouTube-u ali sa tom montazom trave nisam imao
nikakve rezultate, cak su me i lokalci ubedili da je to pogresno objavljeno. U
pomoc su mi pritekla dva coveka iz Uzica koja su bila vise nego ljubazna da
dodju i pokazu mi montazu trave na udicu sa usicom. Trava bukvalno kada se
montiraiI pusti u vodu, treba da izgleda kao ‘jelkica’, dakle sto prirodnije i
da landara ribi u vodi.

Pribor na
koji pecam se sastoji od bolonjez stapa marke Tubertini Level 5705, duzine 5m i
tezine bacanje do 30gr uparenim sa masinicom Daiwa Lexa 2000 na kojoj je
namotan osnovni najlon Tubertini Top Scorer 0.14mm sa predvezom Trabucco Match
Strong 0.12mm i udicama Gamakatsu F11. Plovak je model ‘Drina’ sa klasicnom
montazom ‘olovnom suzom’.
Krecem
sa pecanjem oko 11h. Vrucina je ogromna! U vodi sam do grudi! Uporan kao mazga!
Hiljade voznji, ali ribu nemam… Tesi me situacija sto i kod ostalih ne radi,
znaci ne gresim nigde, vec riba jednostavno nece da jede. U jednom trenutku
dolazi simpaticni lokalac koji mi kaze : “Sine, mora da radi jedan sat! Cekamo
je taj jedan sat, tad cemo da uhvatimo!”.
Velika doza optimizma sa njegove strane, nastavljam uporno da jurim na istom mestu. Polako mi prilazi par Uzicana koji me ljubazno pitaju da li mogu da mi se pridruze na mom mestu. Pecamo zajedno i negde oko 15h sam stavio plovak 5gr, i predvez 0.10mm dobijam prvog skobalja. Borba je kratko trajala, imao je oko 1kg, najveci do sada! Na Moravi sam imao dosta skobalja ali su svi bili manji, sav presrecan, vracam ga u vodu i nastavljam sa pecanjem. Nakon pola sata sam ponovo riba! Ovaj put je to skobalj od 1850gr, a nedugo zatim i jos jedan od 1430gr!

Pribor na koji sam pecao :
- Tubertini Level 5705
- Tubertini Level 5705
-5705 je stap koji je
izuzetno ostar na kontri, a na ribi veoma mek, sto omogucava pecanje sa tanjim
snajlonima i pruza daleko veci uzitak, usput takav rad stapa veoma dobro zamara ribu. Ovim stapom sam pecao i na Moravi sa velikim
uzivanjem.
- Daiwa Lexa 2000
– Mislim da je ovo jedna od lepse dizajniranih masina, ali sto se tice mehanickog dela, preporucujem vam da se drzite dalje od nje. Veoma mala vucna snaga, ne trpi otpor plovka od 6gr i jako ga tesko vadi iz matice sa nekih 50-ak metara.
- Tubertini Top Scorer 0.14mm – Ovo je neprevazidjeni monofil. Gotovo proziran u vodi. Trpi i slanu i slatku vodu. Proban i u najekstremnijim uslovima i nikada me nije izdao. Trpi sve cvorove, veoma otporan na habanje. Mozete ga koristiti i kao osnovni i kao predvez. Ali ukoliko zelite monofil sa kojim necete NIKAD imati problema, onda je on vas izbor.
-Trabucco Match Strong – O ovom predvezu necu puno da pricam, jednostavno predvez koji me nikada nije izdao i necu ga menjati. Jako otporan na krzanje, jak na cvoru, gotovo proziran u vodi, I sa debljinama 0.10mm sam vadio ribe do 2.5kg, preporucujem ga svima!
To je sve
o mom prvom odlasku na Drinu, sledeci clanak o pecanju skobalja na Drini ce
biti prilikom moje sledece posete u avgustu mesecu.(takodje teskom za pecanje).
Zelim vam puno ovakvih lepih komada, na nasoj najlepsoj reci!
Bistro.
Milos Antic
Zelim vam puno ovakvih lepih komada, na nasoj najlepsoj reci!
Bistro.
Milos Antic
Нема коментара:
Постави коментар