Život na vodi...: Pijani saran sa krompirom

субота, 14. фебруар 2015.

Pijani saran sa krompirom

               



                 Kraj jos jednog neradnog dana se polako bliži I dok se veče polako spusta a sunce svojim poslednjim zracima kupa vodu telefon zvoni u dobro poznatom tonu I remeti apsolutnu harmoniju. Javljam se I čujem  ženin glas sa druge strane, u  nekom minutu razgovora koji se vec odužio  konačno pitanje ’’Hoće li biti ribe za večeru?’’ Zaćutah na kratko, čisto da napravim dramsku pauzu ”Večeras spremamo pijanog šarana! Kuci sam  za 15tak mimuta”.

                Prolete tih 15. minuta, odmah se bacamo na čišćenje, seckanje, kuvanje. Kuhinja prava, gurmanska, puna začina, vidi se da se u njoj nesto cesto krčka,. Sve ide po planu. Ništa nam ne kvari ugođaj. Naprotiv, apsolutno uživamo!

              Krompir očistite i isecite na tanje kolutove. Stavite ga u nauljen pleh za pečenje , posolite, pobiberite i pospite ruzmarinom. Šarana kog ste isekli duz kostiju na svakih 2cm usolite, ubacite malo belog luka u njega I stavite u položaj kao da pliva I okruzite krompirom, nalijte čašom vina, pokrijte pleh folijom i pecite u zagrejanoj rerni na 200° C oko 20 minuta. Izvadite pleh iz rerne, nalijte ostatkom vina, pospite sa malo iseckanog mladog luka i pecite još oko 10 minuta! Izvadite, sačekajte da se malo ohladi I uživajte!

Potrebni sastojci:
-Šaran 1 do 2kg
-Krompir 1kg
-Flaša belog vina 0,3za recept a ostalo za uživanje,  licno za ovaj recpt koristim sladunjavija vina tipa temjanika ili neki muskat…
-Beli luk par čenova(sitno iseckanih)
-Sušeni ruzmarin
-Mladi crni luk
       
                                                                                                             Autor:
                                                                                                       Bojan Ljubičić

Нема коментара:

Постави коментар