Da mi je neko kada sam pocinjao da se bavim ribolovom pricao da ce mi uspeh u velikoj meri zavisiti od zemlje u hrani. Verovatno mu ne bih verovao. Sada se sve cesce se moze cuti: „Stavio sam zemlju u hranu. Zemlja i hrana u razmeri“... Koliko je zaista zemlja bitan faktor u ribolovu? Kada se dodaje? Koje su to osobine koje zemlja daje hrani? Zasto je ona bitna? Kako doci do zemlje za ribolov? U kojoj razmeri se dodaje?
Licno sam u ribolovu koristio tri vrste zemlje: Laku zemlju, tesku zemlju i glinu. svaka je imala drugaciju namenu ali je svaka pravilnim koriscenjem u velikoj meri uticala na kralitet ribolova.
Upotreba lake zemlje je vecim delom ogranicena na sporo tekuce ili stajace vode. Jezera, kanale, bare... Ima veoma znacajnu ulogu u takmicarskom ribolovu, gde se koristi da „razbije“ larvu fuja ili da se dobije na kolicini zbog ogranicenja u koriscenju hrane. Takodje se zbog oblaka koji pravi koristi za pecanje u medjusloju.
Glina sa crvima i hranom |
Zemlja do koje je najlakse doci i koju i sam najcesce koristim je teska zemlja. Njoj cemo i posvetiti najvise vremena. Prevashodna upotreba teske zemje je kod pecanja na vecim dubinama(ima dobra vezivna svojstva), na rekama sa srednje jakim tokom tokom, kao i u periudu kada riba unosi manju kolicinu hrane i moze se brzo zasititi cistom hranom. Teska zemlja daje na tezini hrani tako da kugla ili hralilica brze dolazi do dna a kada stigle do dna ne bude brzo isprana tokom reke nego pravi „tepih“ od sjedinjenih cestica hrane i zemlje zbog kojih se riba duze zadrzava na hranilistu.
Gotova primama sa zemljom |
Najlakse se dolazi do teske zemlje putem krticnjaka. Tako sto skinemo suvi povrsinski sloj sa krticnjaka a ostatak prosejemo kroz sito. Treba obratiti paznju prilikom skupljanja zemlje sa krticnjaka da zemlja nije previse vlazna jer se i pored prosejavanja lepi u kofi i pravi blato. Kada skupimo dovoljnu kolicinu zemlje, ostavimo je u kofi na suvom mestu da se jos malo isusi (ako je potrebno). Posle toga je prosejemo jos jednom da bi bili sigurni da smo odstranili sve grumencice i vece cestice. Takva zemlja je sada pogodna za ribolov.
Zemlju dodajemo u vec navlazenu hranu, dobro izmesamo, prosejemo i ako je potrebno samo jos malo dofajtamo. Na ovaj nacin sprecavamo direktan kontakt vode i zemlje stvaranje blata i velikih gromuljica. Koristi se u razlicitim razmerma pa moze ici od 1:4 u korist hrane pa do 4:1 u korist zemlje. Kolicinu zemlje odredjuju uslovi na vodi: godisnje doba, brzina toka, dubina, aktivnost ribe kao i praimama koju koristimo. Tako se sproleca i leta koristi obicno veca kolicina hrane u odnosu na zemlju dok zimi treba vise razbiti cesto prejake arome i dobiti prirodniji izgled hrane.
Dosta ribolovaca iz cesto ne bas jasnih razloga izbegava koriscenje zemlje iako ih kosta samo par minuta vremena da probaju i provere rezultate.Koristite, probajte, ekperimentisite... mnogo je faktora koji uticu na ribolov, a tanka je linija koja razdvaja solidan ribolov od odlicnog,
Нема коментара:
Постави коментар