Vremena na pretek ali mesta u autu skoro pa nista. Spakovati četvoro odraslih ljudi u auto skoro
pa nemoguća misija. Svako ima nešto što mora poneti. Nešto od čega ne odustaje,
e vala ću ove godine i ja. Malo sam mozgao i doneo zakljucak da mi je najlakse
i najbezbolnije iz više razloga da ponesem bolonjez: zauzima najmanje mesta, moze
se pecati snjim skoro svuda a i na plovak nisam dugo pecao i pomalo sam se sam
se i uželeo.
Dok smo se jos pomalo umorni
od puta smestali u lezaljke na plazi i dok su se svi divili čistoj vodi, lepom
danu i bog zna cemu moj pogled zaluta na stenje koje je na kraju plaze dizalo
iz vode. Činilo mi se da me doziva zvukom svakog talasa koji bi se rasplinuo o
njih. Vreme je za prvi okršaj sa morskim ribama cija imena i ne znam i koje sam
do sada godinama samo posmatrao i potajno im se divio gledajući ih kroz masku.
počeh sa pripremama. Kugle su spremne. Stap je rasklopljen. Koristiću plovak težine 3gr i udicu u veličini 14, osnovni najlon 0,16mm a predvez 0,125mm. Kugle se lagano plasiraju na odabranu poziciju, kupača nema, sada je trenutak. Prvo bacanje ništa, drugo nista a onda plovak nestade. Kontra! Tu je! Čak se i dril malo začu a na obali se nadje i prva riba dana. Mala debeljuca koja liči na tunu koja se bori kao retko koja rečna riba te veličine. Za njom dodje i druga, malo dragačija a taj trend se nastavi sve dok je sunce davalo dovoljno svetlosti da vidim plovak a onda na samom kraju udarac koji mi je u stvari pokazao koliko sam ne spreman sa ovim laganim priborom za ozbiljnu morsku ribu. Plovak nestade a na moju kontru dobih protiv udar da mi stap skoro izlete iz ruku, dril zviždi a ja sam samo mogao drzati štap narednih par sekundi dok predvez nije pukao.
Pecalo se i narednih dana i uvek bi kugle od prezle i peska koje sam bacao pravile razliku u odnosu na ostale ribolovce koji bi prolazili daleko lošije. Naučio sam i par stvari i o morskim ribama: skoro sve imaju zube, veoma su borbene, plovak od 3gr nestaje pod vodom cak i kada najsitnije ribe uzmu, vadilica je obavezak deo pribora jer gutaju bas duboko, daleko borbenije od rečnih riba iste veličine, obožavaju aromu sira. Naučio sam i to da ću sledeće godine namotati obavezno 0,22najlon, naučio sam da se bez štapa ne kreće na more. A najbitnije što što naučih je da se može baš uživati pecanjem na moru i da to uživanje ne smete propustiti.
Нема коментара:
Постави коментар