Život na vodi...: U potrazi za krupnom deverikom 2deo

петак, 23. септембар 2016.

U potrazi za krupnom deverikom 2deo




             Nije dugo proslo. Mozda 15tak dana a vec  sam se pomalo i ocekivano ponovo zaputio Zvornickom jezeru. Jezeru koje je ostavilo poseban utisak na mene. Jezeru koje me opcinilo svojom lepotom ali i vodi koja me prosli put pobedila. Ovaj put situacija je dosta izglednija. Iako vremena za ribolov nema ni priblizno dovoljno u odnosu na ono sto bi zeleo bice ga ipak vise nego pri poslednjoj poseti.
             Pedja i ja smo se vec par dana unapred dogovorili oko svih detalja a ovo jutro smo se nasli i uz prvu jutarnju kafu lagano napredovali ka obali jezera. Po Pedjinim recima ovde je teren drugaciji nego mesto na kom sam bio pre 15tak dana. Dosta je uze a sobzirom da je u pitanju pocetak jezera ovde se jos uvek moze osetiti ona neobuzdana snage Drine.

              Vec je skoro 8h. Od sunca jos uvek ni traga ni glasa. Na obali jezera smo i uz dorucak gledali smo u njegovu staklastu povrsinu povrsinu koju bi tek ponekad razbio vetar koji bi svremena na vreme dunuo  da kako nam se cini narusi idilu. Oblaci i magla su okovali okolne planine cineci krajolik jos dopadljivijim. Oni malo vredniji i uporniji su vec odavno bili na vodi. U razgovoru sa njima smo saznali da je voda je u  opadanju i dosta je niska. Mozda i niza nego sto bi trebalo. Riba ovog jutra i nije bas raspolozena za hranjenje.   Lagano i bez zurbe stvar po stvar unosimo u drveni camac koji cemo usidriti negde na polovini jezera  i u toku cemo traziti ribu.

            Dok trazim najstabilniju poziciju na camcu za stolicu mesam hranu. To ce i ovaj put ostati dobitna kombinacija koja de dokazala gomilu puta. Gold Medal Brown mesam sa teskom zemljom u razmeri 1:1 a sobzirom da je ciljana riba prilicno krupna dodacu vec spremljen spod miks koji cine kuvana konoplja, psenica i secerac.

            Stap koji cu ovaj put koristiti je Focalize feeder Mh u kombinaciji sa Concept d masinicom dok je Pedja resio koristiti Android telefeeder  i Evoke 4000 masinicu. Sondiranjem sam utvrdio da je dubina oko 6m, a da je dno na tom potezu cisto i bez zakacaljki. Ali voda dobro gura pa je hranilica koju cu koristiti DG hranilica sa kramponima tezine 50gr.

            Krecemo! Na udicu u velicini 14 mamcim dva crvica dok Pedja krece sa glistom. Bas u tom trenutku pogled mi privlaci povrsinska aktivnost ribe nekih 20tak metara od nas. Dok se suncesada vec bori sa maglom i polako pobedjuje vidimo ribu kako izlazi na povrsinu i samo malo zapara staklastu povrsinu jezera. Sada vec  mozemo videti celo jato. Zaista prelep prizor koji je prekinuo Pedja u dve reci:”Evo je!” Upravo je to bilo bas ono sto sam zeleo cuti! Dok je lagano privlacio ribu pomislih kako je ovo savrsen pocetak dana! Posle malo natezanja prelepa deverika se nadje u meredovu. Ohrabreni pocetkom nastavljamo da hranimo. Jos uvek nemam udarac na crva pa prelazim na kombinaciju crv glista. Pocinju i prvi udarci, a nosare glistu uzimaju izuzetno alavo. Voda malo usporava ali nastavlja da pada. Sada vec hranilica i od 40gr savrseno stoji. Bas tada i ja dobih pravi udarac, a posle krace borbe lepa riba je bila umeredovu.

              Pedja tada podeli informaciju sa mnom da je dobro sto voda usporava i da se aktivnost ribe tada povecava. Nastavljamo da pecamo nosaru koja se jos uvek aktivno hrani. Seriju nosara prekida jedna lepa plotica. Ali tada primetismo nesto sto nas nije bas radovalo. Voda pri obali pocinje da se muti i sada vec bi prilicno vidljivo da brzo opada. Po recima ljudi oko nasa ovo je najnizi nivo koji su ove godine videli.  Opet  potece i sada ni hranilica od 60gr ne moze da stoji.
              Dok je mutna voda koja je dolazila polako osvajala celu sirinu  jezera bese nam prilicno jasno da iako je tek 12h od pecanja nema nista. Sada smo vec veslali ka obali i presabirali utiske. Meni je glavni bio nepredvidivi narav ove ove vode u kompletu sa prelepom prirodom koja ga okruzuje. Prosli put nas je jezero pobedilo. Ovaj put nije! Ali moglo je biti i bolje. Recimo da je nereseno. Vraticemo se ponovo ovde! Vraticemo se sa zeljom da posle posle remija i poraza zabelezimo i jednu pobedu.





6 коментара:

  1. pozz! mozes li mi reci za focalize,za koje vode i tezine hranilica ga preporucujes i po tebi neki odnos cene i kvaliteta(posto je duplo skuplji od npr silstar carbodinamic)?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Posto sam imao priliku da koristim obq stapa mogu da ih uporedim. Dok je Carbondynqmik jedan klasican teskas cija upotreba je ogranicena na reke Focalize je univerzalac koji dozvoljava koriscenje i na rekama i na jezerima. U pitanju je stap koji komotno na rekama izbacuje hranilice od 60gr a u isto vreme odlucno oseca i hranilice od 20gr na jezerima a u isto vreme ima odlicnu rezervu snage za krupnije ulove. U pitanju su dva potpuno razlicita stapa pa dalja poredjenja jednostavno ne idu. Po meni je Carbondynamic bolji za jak tok i bas teske hranice dok u svim ostalim situacijama Focalize prosto dominira. Pozdrav

      Избриши
  2. Hvala na brzom odgovoru... meni treba stap prvenstveno za pecanje bele ribe,na dtd,tamis,tisa... pozz!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Za tu namenu mislim da bi ti Focalize bio mnogo, mnogo bolji izbor. On pokriva sve te vode, a namenjen je prvenstveno za pecanje bele ribe ali opet ima i dovoljnu rezervu snage za sarana koji nam se cesto javi na hranilistu. Licno ga cesto koristim na Tisi i Tamisu i bas sam zadovoljan njim. Topla preporuka za taj stap.
      Pozz

      Избриши
  3. moracu da ugrabim vremena da ga pogledam uzivo...veliki je plus sto si ga koristio za taj teren,sto znaci da mu socivica nije pravila preveliki problem sto se tice sprovodnika... :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nije mu rpavila veci problem nego drugim stapovima koje koristim. Ali ako cesto pecas na tom terenu i sam znas da ako krene da ide kako zna ni jednim stapom se ne moze pecati...

      Избриши