Život na vodi...: Stap koji ostavlja utisak

петак, 28. април 2017.

Stap koji ostavlja utisak






                "Boj ne bije svetlo oruzje, no boj bije srce u junaka". Toliko puta ponovljena recenica koju je izgovorio Petar Petrovic Njegos koja se prozima kroz skoro sve aspekte zivota. Onako pomalo i zamisljen dao sam sebi malu slobodu da je protumacim i iz ugla jednog ribolovca. Koliko li smo svi samo puta culi, a tek koliko smo je puta ponovili. Gledajuci sa gledista jednog fiderasa ova izreka je toliko tacna da niko os nas i nije svestan koliko. Srce i dusa fider ribolova je stap a od nas samih zavisi da li smo u stanju da pratimo ritam tog srca i sklopimo snjim jednu skladnu celinu.

                 Stap sa kojim se nesto nisam ni trudio da sklopim idealnu celinu nego se to spontano desilo. Onako na prvo drmusanje je i stap koji  cu vam sledeci predstaviti. U pitanju je perjanica Tubertini ponude Galaxy Feeeder.

                  Pri stvaranju ovog stapa Italijani nisu gledali samo u svoje dvoriste. Da stvore stap samo za njihove vode nego su stvorili stap koji je pogodan i moze se koristiti na velikom broju voda. U pitanju je serija stapova koja dolazi u tri razlicite duzine 12Ft(360cm), 13Ft(390cm), 14Ft(420cm).Dok varijante od 12Ft i 13ft imaju tezinu bacanja ML(Medium-light) verzija stapa od 14Ft ima tezinu bacanja Medium.

                  U mojim rukama se nasla verzija ovog stapa u duzini 12ft i tezine bacanja ML. A samo raspakivanje je stavilo do znanja da je ovde obracena paznja na svaki detalj. Sama futrola u elegantno crnoj boji sa jasno vidljivim nazivom stapa kompletno je oblozena sundjerom koja se zatvara  rajfeslusom ga u startu izdvaja od gomile slicnih stapova.

                  Drska je nesto duza nego sto smo navikli na stapovima duzine 12Ft. Izradjena je u kombinaciji Eva i pluta. Drzac masinice je tipa soft touch i idealno drzi masinicu fiksiranu gde nema mesta ni za najmanje klackanje ili pomeranje. Sprovodnici su Sic a njihov odlican raspored utice na to da bi se dobila progresivna akcija ovog stapa koja garantuje da ce se stap ponasati odlicno cak i pri najvecim ulovima.

                   Sam blank je napravljen od viksoko modularnog karbona radijalno ojacanog ultra lakim vlaknima. Lepo dizajniran, crne boje prosaran tradiocionalno zutom tubertini bojom kojom su jasno ispisane oznake stapa. Da se vodilo racuna o detaljima govore i spojevi na stapovima koji su uradjeni u spigot(trn) varijanti. Stap je podeljen na tri segmenta  A da bi se dobila vec pomenuta progresivna akcija  su i segmenti koji nisu jednake duzine pa je prvi segment najkraci a sledeca dva iste duzine. Tezina stapa je 210gr. Fenomenalno je balansiran tako da je sa masinicom u velicini 4000 balans oko gornjeg rukohvata.

                    Vrhovi ovog stapa su karbonski. Ima ih tri i nose oznake 0,75oz, 1 oz i 1,5z. Veoma su osetljivi i registruju cak i nasitnija pipkanja ribe. Svi su jednake duzine i na njima su ispisane oznake.

                    Gde bi bio sve preporucljiv jedan ovakav stap? ML tezina bacanja ovog stapa govori da je njegov bacacki limit oko 60gr. Namenjen je za hranilice tezine do 40gr+hrana. Tako da pokriva sve stajace vode a na njima dolazi do izrazaja jos jedna osobina koja ga krasi. U pitanju su bacacke sposobnosti pa  tako hranilice tb do 30gr mogu leteti i preko 60metara. Sporo tekuce vode tipa Tamisa ili DTD-a su vode za koje je ovaj stap kao izmisljen i na njima dolazi do izrazaja sav njegov kapacitet. Bilo da se radi o pecanju bele ribe koja stidljivo grize, babuske ili kod pecanja sarana gde se vidi sva moc ovog stapa. Ono sto mu progresivna akcija daje je prosto neverovatno pa se on ponasa isto i sa bodorkama i deverikama nasih voda kao i sa saranima sa komercijala. Blank se otvara proporcionalno opterecenju koje se vrsi na njega pa sam prilikom pecanja sarana imao utisak da kada god pomislim da sam blank nategao do maximuma on bi se jos malo otvorio i time ne dozvolio ribi da spadne sa udice ili pokida najlon.  Licno ga koristim i na Savi i Tisi kada uslovi dozvole i kada je 40gr dovoljno za pecanje.

                  Sve ima svoju cenu pa tako jedan ovakav stap kosta oko 20 000din... Kosta toliko koliko vredi, ali vredi ipak vise jer ce vam u veoma kratkom roku pruziti zadovoljstvo o kom niste ni  razmisljali. Dozvolice vam neke greske a spadanje ribe ce svesti na minimum. Samo na vama ce biti da li ste u stanju da iskoristite puni raskosni potencijal jednog ovakvog stapa!





6 коментара:

  1. Анониман28. мај 2017. 17:04

    Koji stap je bolji za belu ribu i hranilice do 40 grama,Galaxy feeder 3.6m ili Concept feeder TB 3.6m medium-light?

    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav,
      Oba stapa koja si naveo su zaista odlicna i svaki ima svoje prednosti. Ali odluciti koji je bolji... Mnogo teska odluka :)
      Bolje da krenemo od toga sta ti vise volis. Malo ostriji stap progresivne akcije kakav je Galaxy ili meksi stap parabolicne akcije kakav je Concept ML.
      Ali za koji god od pomenuta dva da se odlucis siguran sam da neces pogresiti.
      Pozdrv

      Избриши
    2. Uzeo bih sad nesto meksi stap,vervoatno onda Concept.
      Samo ne mogu da se odlucim izmedju 3.6 Medium i 3.6 Medium-light.
      Da li je ML meksi od M?

      Hvala

      Избриши
    3. Ako zelis meksi stap onda nemoj da se previse razmisljas. Pravi izbor je Concept ML. Stap koji je mek, ali ima rezervu snage, fenomenalno se ponasa na ribi. Stap napravljen za uzivanje u ribolovu.

      Избриши
  2. Posto nemam gde u blizini da pogledam stapove uzivo,stvarno si mi puno pomogao!

    Hvala i Pozdrav

    ОдговориИзбриши